FormNext във Франкфурт – конференция за 3D Принтиране (част 1)

FormNext във Франкфурт – конференция за 3D Принтиране (част 1)

Честo посещаваме международни конференции посветени на Материалодобавните Технологии (3D принтиране). Били сме в Париж, Берлин, Милано, но размерът, професионализмът и ефикастността на събитието FormNext във Франкфурт ни изненада и очарова повече от приятно.

Конференцията и изложението се състояха в небезизвестния Франкфуртски панаир и по конкретно в зала 3.1.  Наистина е хубаво да видиш как всяко следващо мероприятие в тази индустрия става все по голямо и по-голямо.

P1090110

Особено впечатляващи бяха щандовете на големите производители – Stratasys, 3D Systems и Envisiontec. Нещо интересно обаче правеше впечатление – редом с тези гиганти в 3D принтирането наистина впечатляващо присъствие имаха и производителите на 3D принтери за Метали – EOS, SLM, Arcam! И нещо повече – цялата конференция се въртеше около тази тенденция – металното 3D принтиране. В тази ниша са се насочили и една не малка част от големи производители, които до този момент нямаха пръст в тази индустрия – Ricoh, Renishaw и още. Какво научихме от посещението на техните щандове и чувайки техните презентации за синтероването на метали:

  • Технологията – чрез нови, още по-мощни лазери достигащи дори 3000 W машините за синтероване на метали стават все по-точни и бързи. Високите температури в работната камерата (до 600C) позволяват отпечатването на големи елементи и то без допълнителна обработка и закаляване.

P1090182  P1090218  P1090156

  • Материали – по правило тази ниша на 3D принтирането има още много да се развива, но производителите определено не седят със скръстени ръце. Металните принтери вече безпроблемно налагат слой по слой титаниев алуминид, неръждаема стомана, алуминий, мед, берилий, ниобой и още много суперсплави и аморфни метали.
  • Цени – е не може да има само хубави новини. Цялото това удоволствие идва с висока цена. Дори най-евтината машина, която принтира с метал струва над половин милон лева
  • Конкуренция – и все пак конкуренцията на този пазар се увеличава, което непременно ще доведе до спад на цените.

P1090111  P1090148  3D  принтирана метална части - импланти

  • Приложения – О! От къде да започнем. Както и с другите методи за триизмерен печат, лимитът е нашето въображение. За сега индустриите, които най-много използват метал за принтиране са самолетостроенето, роботиката, медицината.

Е, все пак не всичко беше метал. Очевидно беше, че след падането на ключови патенти за Лазерното синтероване и Стереолитография, много компании са се насочили към производството на такива машини от индустриален тип – W2P(Way2Production); Pro3Dure; Keyence – и се справят много добре! Точността се увеличава, резолюцията също (тоест дебелината на слоя намалява), работната площ става все по-голяма. Само едно нещо остава все същото – цената. Да, цената на машините от този клас остава доста висока и за много индустрии неоправдана. Не се притеснявайте обаче, за това фирми като SolidFill са на пазара, за да предложим изполването на такива машини чрез нашите услуги. Особено впечатление ни направиха от Keyence, които са създали SLA принтер – Agilista, използващ само вода, за да разтвори поддържащия материал в рамките на 15-20мин.

                                      DLP 3D Принтер      3D Принтер Agilista от Keyence  3D Принтер от EnvisionTec

В следващата ни статия ще Ви разкажем за FDM машините, десктоп принтерите , скенерите и новостите около материалите за 3D принтиране. О да, и HP – Hewlett Packard!

 Етикети:3D Принтиране; Концептуална разработка ; Стереолитография

No Comments

Post A Comment