Brexit и 3D Принтиране – ефектът върху една развиваща се индустрия

Brexit и 3D Принтиране – ефектът върху една развиваща се индустрия

Британските гласоподаватели гласуваха с минимална разлика във вота да напуснат Европейския съюз. Решението, което влезе в историята като „Brexit”, стана повод за несигурност относно бъдещето на британската икономика и за загриженост сред научната общност. Коментатор посочва промишлените политики като 3D принтирането за проправящи пътя към „Brexit”. Последствията от референдума през изминалата седмица бързо се разпростряха над световните пазари. Водещите компании, които функционират в индустрия на 3D принтиране -то изразиха мненията си относно мястото, което би заела Великобритания в бъдещите им планове, имайки предвид и международния характер на търговията и промишлеността.

Бизнесът си е бизнес, както винаги

„Innovate UK” е обществена организация, създадена с цел насърчаване на икономически растеж и стимулиране на иновациите. Агенцията получава приблизително финансиране от 500 милиона долара и докладва на Департамента за бизнес, иновации и умения (BIS), но функционира на „една ръка разстояние” от правителството. На зададен въпрос от страна на 3DPI как ще се отрази Brexit-ът, говорител на „Innovate UK” отговаря: „Продължаваме с бизнеса по обичайния начин, подкрепяйки  иновативните предприятия в цялата страна. Работим с колеги в Правителството и извън него, за да преценим следващите си стъпки. В допълнение, ще продължим да общуваме и по-нататък с нашите клиенти, като ги уведомяваме по най-бързия начин за ефектите върху работата ни, веднага щом имаме тази възможност.”

Innovate_UK

Innovate UK ще „направи преценка за следващите си стъпки”

Приблизително 2,700 души работят в компанията Renishaw, чиято централа се намира в Уотън-ъндър-Едж, Глостър. Компанията има над 40 години опит в космическата и инженерната индустрия, разраствайки се чрез устойчива иновация с безброй патентовани открития. 3D принтерите им включват AM250 и EVO системата за материалодобавно производство. Един от говорителите каза: „Преди време ние изразихме позицията, че вярваме, че оставането в Европейския съюз би бил най-добрия сценарий за Renishaw, но Британският електорат е взел решението за Brexit и като организация ние напълно го уважаваме.”

3D_Printirane_ot_Metal

Renishaw „остават уверени”

Въпреки че резултатът от референдума говори ясно за мнението на гласоподавателите, това не означава мигновено излизане на Великобритания от Европейския съюз. Както казват от Renishaw: „Днес Великобритания все още е член на Европейския съюз и ще остане такъв, поне за следващите две години, докато вървят преговорите по споразумение за оттеглянето й.” Лидерите на Европейския съюз, в лицето на Франция и Германия, заявяват желанието решението да влезе в сила бързо и отведнъж, за да се избегне съмнение и удължаване на съществуването на нестабилна икономическа среда. И все пак, това зависи от позоваването на членове от Лисабонския договор от британските политици. Разкритията, направени от членове на Кампанията за напускане, сочат че преди вота не е бил изготвен предварителен план и следователно напускането на Великобритания може да отнеме много повече от две години.

В дългосрочен план, Renishaw „вярват, че заради Brexit-ът най-вероятно ще бъдат изправени пред „по-големи разходи и допълнителни регулации”. Въпреки това „остават уверени относно перспективите за бъдещето”.

14-милиарден фонд под заплаха

The Airbus Group са интересен пример за общоевропейското икономическо съдействие. Централата на мултинационалния космически бизнес в Холандия, е сформирана от немски, френски, испански и британски компании. Групата е една от първите регистрирали се публични дружества, които според Европейското корпоративно право са под наименованието „societas Europaea”. Airbus са работили с цел индустриализиране на 3D принтиране в производството в продължение на повече от пет години. Компанията наема приблизително 4,000 човека във Великобритания в съоръженията си в град Филтън, който се намира в близост до Бристол. Airbus обявиха: „Ние ще проучим дългосрочните последствия на решението върху конкурентната среда.”

Разочарован говорител на Airbus каза: „Ще работим по конструктивен начин с Британското правителство, за да минимизираме ефекта върху процесите си на работата. Въпреки че сме разочаровани, очевидно ще продължим да подкрепяме работниците си и да разработваме нашите съоръжения във Великобритания.”

Далеч по-остро бе изказването на Британската научна общност. Бюджетът на Европейския съвет за научни изследвания (ERC) е над 14 милиарда долара и е в подкрепа на „предложения с висока степен на риск и висока степен на възвращаемост, които биха революционализирали науката и потенциално биха довели до иновации, ако са успешни”. При подобна граница или основно проучване често не се намира достатъчно инвестиране от страна на промишления сектор, поради дългосрочния характер и липсата на непосредствено търговско приложение. Поради тази причина е необходимо финансиране от правителство или големи обществени органи като ЕС. Финансиращият орган – Изследователски съвети Великобритания (RCUK), има бюджет от малко под 4 милиарда долара.

Питър Хигс, който спечели Нобелова награда за работата си върху неговата Хигс-Бозонова частица каза: „Това е катастрофа. Ние сме толкова прикрепени към Европа по отношение на финансирането, че ще бъде много трудно това да се разреши.” От 2007 до 2013-та, ЕС е подкрепил повече от 60 проекта за допълнително производство, осигурявайки повече от 175 милиона долара финансиране.

Има страхове, че Brexit-ът може да доведе до „изтичане на мозъци” сред най-добрите изследователи и учени, защото биха напуснали Великобритания в търсене на по-добре финансирани среди, в които да се занимават с работата си. Изследователят в областта на допълнителното производство Шон Мойлен каза пред Националният институт за стандартизация и технологии на САЩ (U.S NIST), че британските учени могат да кандидатстват за мобилност на изследователи в чужбина. Изпълнителният директор на програмата „Бъдещето на проучването” (The Future of Research),  е на мнение, че “изтичането” на мозъци е неизбежно.

Brexit_statistics_ecnomist

„Икономистът” публикува статистика на медийното представяне на ЕС

Винаги гледай от добрата страна на живота

Други се опитаха да погледнат с хумор на ситуацията с намаляващата стойност на Британската валута като резултат от гласуването. Ученият Антъни Уилсън пусна коментар в Туитър: „Погледнато от добрата страна, моят грант от ЕС се изплаща в евро, тъй че бюджетът ни за консумативи расте с всяка секунда (в Британски лири)”. Спрямо отразяването на „Икономистът”, медийните истории за ЕС често съвсем не са точни. Когато британският таблоид „The Sun” отбеляза, че кралицата подкрепя Brexit-ът, се принуди да отпечата корекция заради невярната информация няколко дни по-късно.

По-слабата лира представлява вероятност да се ограничат някои дейности свързани с 3D принтирането. За компании, които внасят материали като метална пудра, влакна или смола, или купуват мишини от други страни (освен Великобритания). От друга страна бизнесите, които изнасят от Великобритания към други страни, могат да намерят по-ниски цени. Несигурността е най-големият риск в случая, въпреки че е вероятно много бизнеси да отложат значителните инвестиции или решенията за покупки, докато няма яснота относно бъдещето на позицията на Великобритания.

Насред цялата спекулация  и загриженост за бъдещето на допълнителното производство във Великобритания покрай „Brexit” един коментатор зае различна позиция. Ами ако не вярно, че „Brexit” има ефект върху науката и икономиката, а е обратното? По някакъв начин, допълнителното производство е повод за ситуацията. Това е гледна точка отразена в колонка, публикувана от „Дейли Саба”, вестник на английски език, базиран в Турция. Авторът – Чемил Ертем защитава, че „остра трансформация във всички сфери на икономиката” на Индустрия 4.0 (клъстър от технологии, включващи допълнително производство) е подложила темата за немско-центриран Европейски съюз за дискутиране, и е проправила пътя към Brexit.  Ертем вярва, че „това означава, че Великобритания е наясно, че играта приключи”.

Предстои да видим кога и дали Великобритания ще напусне ЕС, както и каква форма ще приеме това. Страната навлиза в непозната за нея територия. За онези отпразнували петъчния резултат, съществува вероятността седмицата да започне с махмурлук и чувство на разкаяние за настъпващата или липсваща реалност.

Източник:  http://3dprintingindustry.com/

Превод: Светлина Трифонова

 Етикети: 3D Принтиране; Приложения ;  3D Проектиране

No Comments

Post A Comment