6 индустрии променени завинаги от 3D принтиране-то (Част 2)

6 индустрии променени завинаги от 3D принтиране-то (Част 2)

В първата част от този материал Ви разказахме как 3D Принтирането революционализира Архитектурата, Автомобилната индустрия и Медицината. Сега е ред и на останалите 3 индустрии от тази класация.

Потребителски стоки

Подобно на автомобилната индустрия, производителите на потребителски стоки отдавна използват 3D принтиране, за да прототипират продукти преди влизането им в производството. С 3D принтирането, циклите за развитие на продуктите са ускорени във всяка продуктова категория – от електронни стоки през играчки до домашни потреби.

Потребителските стоки също започват да бъдат произвеждани чрез 3D принтиране, обикновено в малки партиди. Ключовият момент отново е персонализирането. Спеициално пригодените за клиента продукти имат най-голяма полза от 3D принтирането, защото технологията вероятно е най-добрият метод за производството им.

Примерите включват куклите Makies, които са 3D принтирани с персонализиран дизайн, направен от клиенти онлайн; луксозни слушалки, които са специфични за ухото на потребителя; специално пригодени стелки и обувки с 3D принтирана основа.

В сферата на потреблението най-успешното приложение на технологията е най-вероятно производството на бижута. Чрез 3D принтиране се създават пръстени, висулки и обеци директно, като по-често се използва за създаване на моделите вместо за отливането им в метал. Това спестява време, енергия и разходи, които са свързани с ръчното изработване на бижута.

В бъдеще идеята за масова персонализация, в която предмети са 3D принтирани в насипно състояние, би могла да доведе до потребителска индустрия, в която всичко е създадено спрямо нужди на всеки клиент. От стелките, които идеално пасват на краката до цели облекла, които перфектно следват формата на тялото.

Правителства, военни и академични институции

Където има технология със сигурност могат да бъдат открити и правителствата, и военните. Сега нации по целия свят финансират програми с цел напредъка на АП, а много такива в момента се справят с проблеми като качествения контрол при 3D принтирането, мета материали и 3D принтирани сензори. Тъй като правителствата, бизнесите и проучвателните институции са често неразривно свързани, не винаги е очевидно къде приключват военните институции и къде започва академичното проучване.

Компании за оръжие като Lockheed Martin си партнират с университети в САЩ, за да подобрят металното 3D принтиране чрез програма на Държавния департамент по отбраната на САЩ. Междувременно в Държавният департамент по енергетика на САЩ, изследователи разработват методи за принтиране на въглеродни 3D фиброподсилени пластмаси с бърз тем и големи количества.

В близкото бъдеще, армията на САЩ се надява да принтира 3D кожа, с която да оздравява изгореното в раните на войници, използвайки свои стволови клетки. Бронежилетките и каските, които са подобрени чрез уникални геометрии ще станат по-леки и по-силни, за да ги запазят на бойното поле.

Към момента 3D принтирането се използва за създаването на компоненти от безпилотни летателни средства. Още по-ужасяващ е фактът, че Държавният департемент по самоотбраната, всъщност планира да има 3D принтирани рояци от микро дронове, които могат да извършват наблюдение.

Космическата индустрия

Отново е доста трудно да я отделим изцяло от индустрията на самоотбраната, но благодарение на компании като GE и Airbus, днес има важни разработки, които могат да променят начина, по който летим.

3d-printirane-duza

3D принтирана дюза за гориво на CFM International, която намалява броя на частиците от 18 на 1. (Изображение от GE.)

GE ще остане в историята на 3D принтирането със създаването на дюзата за самолетен двигател LEAP. Чрез съвместното си начинание със Safran Aircraft Engines, GE Aviation направи редизайн на типичната горивна дюза по начин, по който самолетът намалява употребата си на гориво и производството си на CO2 с 15%. Топологично оптимизиран, компонентът може да бъде произведен само с 3D принтиране.

Airbus, който е един от основните клиенти на двигателя LEAP работи над цялостното преустройство с начина, по който частите на самолета се създават като дизайн, като инкорпорира още по-големи количества от 3D принтирани части в своя самолет A350 XWB. Той включва още 2,700 пластмасови части, които не са от първостепенно значение от Stratasys и метални компоненти от Materialise. Airbus също счита 3D принтираните разделители за кабинки с уникални топологии за следващата стъпка по пътя към олекотяване на самолета.

След като самолетите започват да достигат космоса, забелязваме агенции и компании, които използват технологията с ред предназначения често, за да намалят теглото на ракетите, или за да създадат уникални компоненти.

 3D-printer-v-kosmosa

AMF е първият търговски 3D принтер в Космоса. (Изображение от Made In Space.)

Може би е по-интересна идеята за 3D принтирането в Космоса сама по себе си. Made in Space вече са инсталирали два 3D принтера на борда на Международната Космическа Станция (ISS), докато Firmamentum се надява да изпрати комбинация от 3D printer и рециклатор за пластмаса в близкото бъдеще. Всъщност студенти могат да принтират 3D на борда на ISS чрез състезанието Print the Future competition, което се стреми да направи образованието и технологията NewSpace част от по-голямото начинание – програмата Enterprise in Space.

Бъдещето на индустрията на 3D печата

Към момента 3D принтирането се придвижва от чистата технология на прототипирането към АП технология. Все още има много подобрения, които трябва да бъдат направени, преди да бъдат имплементирани в масовото производство, което прави технологията идеална за малки серийни и единични производства.

Въпреки това, когато проблемите с повтаряемостта и мащаба бъдат разрешени, се предвижда, че масовото производство може да бъде наистина възможно. Дори от Airbus си представят, че един ден, способността да бъде изработен цял корпус на самолет чрез 3D и много на брой компании работят, за да постигнат същото с цели сгради.

Какво би могло да означава това за обществото? С изключение на природните бедствие, би означавало по-ефикасни градове и превозни средства, стоки, които биха били направени спрямо индивидуалните нужди или дори да достигнем звездите чрез 3D принтиране.

Източник:  http://www.engineering.com/

Превод: Светлина Трифонова

 Етикети: 3D Принтиране; Приложения ;  Материали

No Comments

Post A Comment