3D Сканиране на цял флот

3D Сканиране на цял флот

Холандските военни са се отдали на нова мислия от виртуален аспект: 3D Сканиране на целия си флот. Амбициозната идея е дадена от Холандската фирма, отговаряща за подръжката на датските военни кораби,  Marinebedrijf Koninklijke Marine.

Тази подръжка включва всичко, от подмяна на повредени части, до иновативни модификации на оръжейните системи и двигателите на съдовете. За екипът на Marinebedrijf, тези задължения са еднодневна занимавка, но винаги могат да изникнат проблеми, като се има впредвид, че повечето съдове са доста стари, а чертежите им липсват.

В миналото, екипите били изправени пред големи главоболия, когато трябвало да възпроизведат тези части, единствено чрез помощта на снимков материал и характеристики. Това бил сложен процес, който понякога отнемал седмици от времето наекипите.

В търсене на по-бърз начин за възпроизвеждане на детайлите, от Marinebedrijf на скоро се обръщат към Artec 3D, базирана в Люксембург компания, която произвежда професионални 3D Скенери. Специално за този проект са избрани моделите, ‘’Eva’’ и ‘’Space Spider’’.

Тези специализирани ръчни скенери функционират, чрез излъчване на светлина срещу реалния обект, позволявайки на устройството да улови обекта от редица ъгли и в последствие да изчисли разстоянията. С тези данни може да се изготви 3D Модел.

3Д_СКАНИРАНИ_ВИНТОВЕ

Според екипът на  Marinebedrijf, 3D Скенерите на Artec са ‘‘Божи дар‘‘. Използването на технологията за 3D Сканиране ни спести седмици главоболия, по-старите процеси щяха да ни отнемат цяла вечност, споделя CNC кординатора във фирмата – Бен Янсен.

‘‘Сега, дори и при липса на 3D Модел или скица, ние отново можем да създадем 3D Модел с помощта на 3D Сканирането. В последствие този модел се обработва и репликира с помощта на редица интригуващи методи‘‘.

В повечето случаи, обеснява Янсен, корабните части се преправят изцяло или се правят наново. ‘‘Това се среща най-вече при по-старите военни съдове, където снабдителите на дадени части вече не съществуват‘‘.

И двата 3D Скенера са с доста добри характеристики, което ги прави идеални за пълно сканиране на целия Холандски флот. Между двете десетилетия, целият Холандски флот може да бъде сканиран до точност, значително намалявайки времето за изпълнение на този процес.

3Д_МОДЕЛ

Колкото до Artec, Люксембургската компания е уверена, че продуктите и имат нужните качества, да революционизират военните практики. ‘‘Ако искате да добавите нещо в самолет или кораб – като нови седалки или пулт – най-бързият и функционален начин би бил, чрез 3D Сканиране на участъците‘‘, твърди Андрей Вакуленко, главен бизнес ръководител в Artec 3D.

‘‘Проверка на качеството и инспекция е друга област, в която технологията може да е от полза, части като пропелери могат да се Сканират и да бъдат инспектирани редовно за нивото на качеството им‘‘.

С привличането на Кралския Холандски флот като клиент, от Artec гледат към едно блестящо бъдеще. В перфектния случай то ще включва, 3D Сканиране и 3D Принтиране за военните.

Източник: http://www.3ders.org/articles/20170929-the-dutch-navy-is-3d-scanning-its-entire-fleet.html

Етикети: 3D Сканиране, 3D Моделиране, 3D Технология

No Comments

Post A Comment