3D сканиране и приложението му в медицината

3D сканиране и приложението му в медицината

Използването на технология за сканиране чрез структурирана светлина прави възможно 3D сканирането на човешкото тяло с всичките му анатомични усложнения/ особености. Тази технология има широк спектър от приложения  в здравеопазването, включително увеличаване и възстановяване на лицето, в пластичната хирургия и други.

3D сканирането на лица е само една от областите, в които 3D скенерите  на Artec са станали незаменими уреди за медицинския персонал. В едно неотдавнашно проучване моделът Eva на Artec е използван за сканиране на човешко лице, за да се изследва въздействието на седящите, стоящите и легналите позиции върху меката тъкан на лицето.

Преди въвеждането на 3D скенерите, медицинският персонал трябваше да разчита на използването на конвенционални цефалометрични техники, за да получи необходимите измервания на човешкото лице. Това беше едновременно ненадеждно и отнемащо много време, тъй като всичко се изработваше ръчно, с  възможност за много грешки. Получаването на точни размери е от първостепенно значение за успеха на всяко приложение в медицината, което изисква манипулация на човешкото тяло, особено когато лицето е въпросната област. Тъй като 3D сканирането на лицето отнема само един миг, възможността за грешки е минимална.

3D сканиране на лице в седнало и изправено положение на тялото

 

3D сканиране на лице в легнало положение на тялото

Сканирането на лицето в лицево- челюстната хирургия на лицето  е критично . Поради това се налага използването на  най-добрите решения за 3D изображения, като например 3D скенери. Бързината на уредите на  Artec, безопасната и лесна за използване технология позволява на медицинския персонал да направи 3D сканиране на лицето на място без риск за здравето на пациента.

Моделът на Artec- Eva позволява на потребителя да сканира от почти всеки ъгъл и да събира големи количества данни бързо. Скенерът също така компенсира малките движения на пациента и постига резултати с превъзходна прецизност и надеждност, което води до почти перфектно 3D сканиране на лицето. Това е особено полезен уред, тъй като други методи, използвани за улавяне на тези данни, като ядрено магнитен резонанс (ЯМР) и компютърна томография (КТ), изискват пациентът да стои, да седи или да лежи в напълно неподвижна позиция, за да получи високо прецизно 3D сканиране на лицето.

 

Източник: https://www.artec3d.com/3d-models/face

Етикети: 3D сканиране, 3D моделиране, реинженеринг

No Comments

Post A Comment