3D Принтираният храм на Артър Маму

3D Принтираният храм на Артър Маму

Френският архитект Артър Маму – Мани използва роботизирани машини, включително и 3D Принтери и лазери за създаването на храм, за фестивала на Горящия човек през 2018 година. Фестивалът на Горящия човек се провежда всяка година в Невада, той протича с изгарянето на масивна човешка фигура, чрез което се насърчават мира и разбирателството между хората.

3d-printed-temple

Започнал, като малко събиране между приятели със сходни виждания на плаж в Сан Франциско, сега фестивалът е огромно мероприятие в американския календар. Всяка година десетки хиляди присъстващи се събират за да открият изкуство, да съзадат приятели и да станат свидетели на изгарянето на големия дървен човек, в случайно избран град в пустинята на Невада.

Въпреки, че привидно събитието изглежда се прави с цел откриване на артистичността на хората, горенето на предмети остава важна част от фестивала, а човешкия образ не е единственото нещо, което изгаря през седмицата в която се провежда фестивалът. От известно време присъстващите взимат участие и в изгарянето на специално построен дървен храм, този ритуал обикновенно се провежда вечерта след изгарянето на човешката фигура.

Всяка година се избира различен творец, който да създае храма, за 2018 година е избран френският архитект Артър Маму – Мани. Според самия архитект, структурата, която ще бъде с широчина около 60 метра и височина 20 метра ще бъде построена с помощта на роботизирани машини и 3D принтери, преди да бъде сравнена със земята в края на лятото.

3d-printed-mandala-temple

Маму е нарекъл своя храм Galaxia, име произлизащо от сериина работа в сферата на научната фантастика на Исак Асимов, която отразява тазгодишната тема: Аз, роботът. Структурата ще бъде изработена на части, които в последстви ще се закарат с камиони до мястото на фестивала.

3D Принтираният храм ще се състои от 20 дървени греди, изправени към небето и 3D Принтиран център, който ще представлява сърцето на храма и ще съдържа ясно изявен символизъм в себе си.

3d-printed-mandala

Мани вярва, че инструменти, като 3D Принтерите правят архитектурните проекти по-находчиви, самият той е доста щастлив от този факт: ‘‘Почти все едно архитекта участва в процеса на конструиране на съоръжението, не просто проектирането му‘‘, твърди той. ‘‘ Те отново са майстори конструктури, като по-времето на катедралите , когато архитектите са присъствали по-време на строежа, следяли са за проблеми. Ако падне, те го строяли отново, и така, докато не го построят както трябва‘‘.

Архитектът също така смята, че дигиталните инструменти, включително хардуерите и софтуерите за 3D Моделиране, като Rhinoceros и Grasshopper 3D могат да възвърнат елементът на майсторство в архитектурат. Той също се надява, че 3D Технологиите ще станат още по-достъпни в тази сфера за в бъдеще, което само по-себе си ще доближи архитектите до тяхните проекти.

3d-printed-mandala-center

‘‘Найстина се надявам, че проектът за 3D Принтираният храм ще докаже моите твърдения и че скоро ще можем да използваме тези инструменти за изработка на подобни съоръжения на място‘‘, споделя Маму.

Маму-Мани е директор на компанията Mamou-Mani Architects, която специализира в дигитално подобрена архитектура. Той също е професор в Уестминстърския Университет и притежава лаборатория за дигитални проучвания, наречена Fab.Pub. През изминалите шест години от Mamou-Mani имат пръст в редица проекти за фестивала ‘‘Горящият човек‘‘, включително и проект, който носи наградата за архитектурно постижение за 2016 година.

Източник: http://www.3ders.org/articles/20180113-3d-printed-mandala-at-center-of-arthur-mamou-manis-2018-burning-man-temple.html

Етикети: 3D Моделиране, 3D Принтиране 

No Comments

Post A Comment