3D Принтирани суперяхти до 2030 година

3D Принтирани суперяхти до 2030 година

И преди се е споменавало за повишаващото потребление на 3D Принтирани части в сферата на плаването, като сега технологията се налага все повече на пазара, предоставяйки възхитителни дизайни за яхти. Тази тенденция се очаква да продължи в идните години, а скорошно презентиран проект от водещ морски архитект на Симпозюма за суперяхти, дава сведения, че до 2030 година вече ще можем да видим първите 3D Принтирани суперяхти.

Ежегодният симпозиум за суперяхти се проведе през Февруари тази година, в Австрия. Британския двукратен олимпииски медалист, по плаване Ширли Робъртсън бе един от поканените говорители, както и канадския морски архитект Грег Маршал. Маршал подчертал бъдещето на 3D Принтирането при строенето на яхти, в своята реч, информирайки там присъстващите за необятните възможности на технологиите за 3D Печат.

Според Маршал, съкращаването на отпадъците е едно от ключовите предимства на 3D Технологиите, според него те ще допринесат за подобряването на начина по-който се строят яхтите. ‘‘Бързото прототипиране променя терена на игра‘‘, казва той. ‘‘В най-близко бъдеще ще го използваме за направата на суперяхти, които ще се правят със значително по-малко материали и по-малки карбонови отпечатъци.

3д_технология_морска

Докато конвенционалните методи за производство на кораби водят до между 15-20 процента загуба при суровинните материали, при 3D Принтирането тези загуби ще се намалят до 2 процента. Това не само, ще допринесе за огромно спестяване от цената на материалите, но ще намали и цената на труда. Тези спестявания ще позволят подобрена ефективност, по-добро качество и повишена приложимост на по-сложни дизайни.

Той вярва, яе яхтите на бъдещето, най-вероятно ще бъдат 3D Принтирани от титан, материал с много по-добри характеристики от стоманата, която се използва най-често за корабни части. Титанът е много по-лек от стоманата, което означава, че ще намали теглото и ще увеличи скоростта на плавателните съдове. Също така се разтапя при 300 градуса по-висока температура от стоманата, предлагайки подобрена защита. Вътрешността на корабите ще може да се 3D Принтира от титан, а в последствие да се облицова с дърво. Подръжката с този материал също би била по-лесна, поради по-малкия риск от корозия.

3д_модел

В края на 2017. се очаква пускането в експлоатация на 3D Принтер с индустриални размери, който ще произвежда части за яхти, а дори по-голям се очаква да бъде пуснат през 2020г. Маршал вярва, че до средата на 20-те години, индустрията ще произвежда цели шестметрови яхти наведнъж: ‘‘Ние си представяме, че до 2030г., ще бъдем доста близо до 3D Принтиране на цели метални части на лодки, а интериора ще идва в последствие‘‘, казва той.

Източник:http://www.3ders.org/articles/20170714-naval-architect-says-3d-printing-entire-superyachts-will-be-a-reality-by-2030.html

Етикети: 3D Технологии,  3D Принтирани, 3D Принтер

No Comments

Post A Comment