3D Принтирани структури вдъхновени от акули

3D Принтирани структури вдъхновени от акули

Изследователи от университета в Харвард поглеждат към морски хищници, като акулите за вдъхновение при проектирането на проекти от ново поколение, като изработка на самолети, коли, дронове и вятърни турбини. Според изследователите кожата на акулите може да помогне в разработката на по аеродинамични структури.

Екипът, който стой зад проекта за 3D Принтирани структури е съставен от членове на харвардския и северно-каролинския университет. По настоящем екипът представя възможността за изработка на 3D Принтирани структури, наподобяващи кожата на акулите, които биха били от полза при разработката на по-аеродинамични самолети, дронове и други летателни апарати.

Това, което разбираме от проекта, е че всъщност акулите и самолетите не са толкова различни, колкото бихме си помислили. ( Всъщност едва ли някой някога се е замислял за сходството между тях).

‘‘ И двете са създадени с целта да се придвижват възможно най-ефикасно през течности и въздушни потоци, като за целта използват най-вече структурата на телата си за да си набавят скорост и да я намалят‘‘, се твърди в новинарска статия, която следи проучването. ‘‘Разликата е, че акулите имат с около 400 милиона години преднина в дизайнерския процес‘‘.

Кожата на акулите е специална поради свойството си да изглежда гладка, а всъщност да е изградена от хиляди люспи, наречени зъбчета. Тези зъбчета, който са получили името си от сходството си с човешките зъби, са различни по-големина и вид в зависимост от местоположението им по-тялото на акулата.

shark-inspired_3d

Досега учените са смятали, че тяхната основна функция е да намалят съпротивлението докато акулите плуват, но сега те са на друго мнение, смятайки че всъщност те увеличват скоростта.

Това откритие отчасти е подпомогнато от технологиите за 3D Принтиране, които са използвани за пресъздаването на подобни структури на акула Мако, които учените са използвали за редица експерименти.  Акулата Мако, която е една от най-бързите акули в окена притежава уникален вид покритие на кожата, нейните така наречени зъбчета се отличават със своята неестествена форма наподобяваща тризъбец.

С помощта на 3D Сканиране и 3D Принтиране, екипът от харвардския университет успява да пресъздаде такива зъбчета и да ги монтира на самолетно крило с цел тестване на аеродинамиката му.

Външната обвивка на крилото е ключова за аеродинамиката на летателния апарат, обеснява Август Домел, студентът който ръководи проучването. ‘‘Целта ни бе да тестваме тези структури, за да разберем как биха повлияли на аеродинамичните функции на летателни апарати, като дронове и самолети‘‘.

3d_printed_structures

След редица проведени тестове с подобни 3D Принтирани зъбчета в специализиран воден басейн, изследователите откриват, колко важна роля играят те в аеродинамичните функции на акулите, като дори ги сравняват с специализирани уреди изработени от хората за подобни цели.

Подобни 3D Принтирани структури може да са бъдещето на авиоиндустрията.

Източник: http://www.3ders.org/articles/20180207-shark-inspired-3d-printed-structures-pave-way-for-next-gen-drones-planes-and-wind-turbines.html

Етикети: 3D Принтиране, 3D Услуги

No Comments

Post A Comment