3D Принтирани SLS части за пилотски кабини

3D Принтирани SLS части за пилотски кабини

От компанията Емирейтс, използват технологията Лазерно Синтероване (SLS), за изработка на 3D Принтирани части за пилотските кабини на своите самолети. Повечето от тези 3D Принтирани части представляват решетки за въздуховоди и обвивки за видео мониторите.

3d_samoleti

За четвъртата по-големина в света компания, решението да се обърнат към технологиите за 3D Печат изглежда правилно. Емирейтс се намира в центъра на една бързо развиваща се индустрия, която изглежда все по-устремена да търси подобрения в лицето на технологиите за Бързо Прототипиране: авио компании, като Боинг, Еърбъс и Локхийд Мартин са експериментирали с 3D Принтирани части, като тенденцията не показва нищо притеснително.

Що се отнася до Емирейтс, те имат и географско предимство, говорейки за 3D Принтиране.Въпреки, че няма много фирми за Бързо Прототипиране разположени в близкия изток, домът на авиационната компания  – Дубай , е едно от най-проадитивните места на Земята, позовавайки се на стратегията им за 3D Принтиране, целяща 25% от сградите в града до 2030 година да бъдат 3D Принтирани.

Компанията твърди, че е използвала технологията Selective Laser Sintering (SLS) за изработката на отделни компоненти, като решетки за въздуховоди и обвивки за видео монитори.

Новите обвивки за монитори са изработени от нов иновационен PA материал, който е труднозапалим. Други плюсове на изработените детайли са, че са доста здрави, могат да се принтират на серии и са около 9-13% по-леки от традиционно изработваните детайли или тези с помощта на FDM технологията.

3d_printed_avio_parts

Лекостта на изработените с технология SLS детайли е ключова, твърдят от компанията, защото може да допринесе до значително ограничаване на разходите за гориво, след като бъде приложена за целия им авио флот.

3D Принтирането носи и друго голямо предимство: фактът, че не е нужно да се закупуват и складират резервни части. Единственото, което е нужно е 3D Моделът на дадения детайл да фигурира в базата им данни.

‘‘През последните няколко години от инжинерния отдел на Емирейтс все по-често използват 3D Принтирането за производството на редица кабинни части, което води до увеличаване на продуктивността и ефективността‘‘, споделя Ахмед Сафа, главен вицепрезидент на инжинерния отдел в компанията.

3Д_принтирани_самолетни_части

3D Принтираните обвивки към момента са в процес на получаване на сертификат за летателна годност. След като получат този сертификат, частите ще бъдат тествани в реални летателни условия, в продължение на няколко месеца.

Друга 3D Принтирана от компанията част, вече разполага с такъв сертификат, това е 3D Принтирана решетка за въздуховод.

Гледайки към бъдещето, от компанията се надяват да продължат да оптимизират своите самолети с помощта на технологиите за Бързо Прототипиране.

Източник: http://www.3ders.org/articles/20171116-watch-how-dubais-emirates-is-3d-printing-aircraft-cabin-parts-using-sls-technology.html

Етикети: 3D Принтиране, 3D Моделиране, SLS технология

No Comments

Post A Comment