3D Принтирани самолетни врати

3D Принтирани самолетни врати

Авиоиндустрията е един от основните осиновители на 3D Технологиите през последните няколко години, като в многото и сектори, те се използват за осъществяването на редица революционни проекти. Най-новия такъв проект е дело на френския авиационен доставчик Sogeclair, който исползва 3D Принтирането с цел оптимизация на самолетните врати, като така се надяват да спестят значително количество средства и да се намали теглото на самолетите. Прототипните 3D Принтирани врати бяха презентирани на тазгодишното авиационно шоу в Париж.

airplane_3d_printed_door

Авиационната индустрия е подложена под огромен натиск, изискващ промяна в начина по-който функционира, най-вече заради глобалните екологични проблеми. Такъв проблем е големия разход на гориво, което замърсява планетата, който се увеличава от теглото на машините. Затова 3D Технологиите са предпочитано решение, за оптимизация на теглото на дадени части от самолетите.

Новата програма за производство на Sogeclair цели да се създадат възможно повече 3D Принтирани самолетни врати, като дизайна на вратите е възможно най-опростен. Те целят да постигнат това чрез комбинация между 3D Принтиране и други конвенционални методи.

3D_brand

На първо място се изработва 3D Модел, който подлежи на непрестанни корекции, до постигане на желания краен резултат. В последствие детайлът се 3D Принтира с най-правилната технология в зависимост от същността на проекта. В случая се използват машината Voxeljet VX 1000, която разполага с голям капацитет за принтиране на частите. Това я прави идеална за изпълнението на този проект.

Материалът идва под формата на прах, който в последствие се втвърдява с помощта на лазер разположен в 3D Принтера. За разлика от Стереолитографията и Лазерното синтероване, технологията Voxeljet използва дюза  и специална спойка, чрез която частиците пудра се слепват една към друга. Така 3D Принтирания детайл се изработва слой по-слой.

3d_samoletna_vrata

След запечатване с ангорещен восък, изработените детайли се изпращат в предприятие, където от тях се разтопяват и благодарение на тях се отливат алуминиевите финални части. За пръв път прототипите са представени на авиационното шоу в Париж.

Етикети: 3D Машини, 3D Принтиране, 3D Технологии

Източник:http://www.3ders.org/articles/20170914-sogeclair-uses-voxeljet-3d-printer-to-realize-new-lightweight-aircraft-door-design.html

No Comments

Post A Comment