3D Принтирани роботизирани цветя

3D Принтирани роботизирани цветя

Австралииски художник е измислил иновативен начин за спасяване на пчелните популации. Концептуалният проект, наречен ‘‘Синтетично Цвете’’, разчита на 3D Принтирани роботизирани цветя и изкуствено опрашване, които да спомогнат на пчелните видове.

Навсякъде по-света пчелните видове са изправени пред редица препядствия, сред които резките промени в климата, пестицидите и опасността от враждебни видове. За щастие много хора и организации се нагърбват с откриването на начин да защитят летящиящите насекоми, които играят ключова роля в опрашването по-целия свят.

Майкъл Кенди, артист от Брисбейн е един от тези хора, той е измислил начин да помогне на пчелния вид с опрашването, този начин включва употребата на технологиите за Бързо Прототипиране.

3d-printed system

‘‘Пчелите са основна градивна част от нашата екосистема; всеки трябва да отдели от своето време за да се опита да опознае тези работници на природата, които опрашват нашите посеви‘‘, обеснява художникът пред Dezeen.

Проектът е малък, използват се 3D Принтирани роботизирани цветя, които са оборудвани със тичинки и нектар. Тези изкуствени 3D Принтирани цветя са предназначени за поставяне в близост до други истински цветя с цел да привличат пчели, които да ги опрашват.

3d-printed-robotic- system

3D Принтираните цветя дори имитират части от автентичните цветя, като тичинките и стъбълцата. Нектарна смес се придвижва чрез специализиран механизъм до горната част на цветето, имитирайки истинския процес.

Да накараш пчелите да опрашват изкуствените цветя обаче, не е било лесна задача. Според Кенди на първо място са преминали през доста проби и грешки: ‘‘ Отнело е няколко години, докато се намери начин пчелите да започнат опрашване на изкуствените цветя‘‘, твърди той. ‘‘ Цветът и формата на устройството за от изключителна важност, тъй като пчелите имат редица начини, по-които да отличават цветята‘‘.

Както са показали експериментите , пчелите са най-вече привлечени от по-малките жълти на цвят 3D Принтирани цветя и събират прашец от тях.

Кенди вярва, че подобни системи може един ден да се превърнат в ключов фактор за запазване на пчелната популация.

Източник: http://www.3ders.org/articles/20180225-3d-printed-robotic-flowers-could-save-bee-populations.html

Етикети: 3D Принтиране, 3D Технология, 3D Бъдеще 

No Comments

Post A Comment