3D Принтирани пера

3D Принтирани пера

Разположеният в Лондон производител на самолетни части BAE Systems започва проучване в сферата на ,,безопасност, аеродинамика и икономия на гориво‘‘ за самолетната индустрия. Проведено заедно с Градския Университет в Лондон, проучването има за цел да проучи естествените качества на солколите скитници, разработвайки технологии като 3D Принтирани ,,усетни пера‘‘, за да се подобри чувствителността на машините.

Проучване за милиарди долари

През 2014г. BAE Systems за първи път сертифицира 3D Принтирани пластмасови части за самолети.От тогава компанията се е превърнала в постоянен участник в Държавните Научни и Иновационни Одити (SIA), опитвайки се да идентифицира и повиши опита в производството из цялата нация.

3D_chasti_za_samolet

Британски самолет, който използва 3D Принтирани пластмасови части от BAE Systems от 2014г.

През 2016г компанията инвестира сумата от 1.4 милиарда в Изследване и Развитие и точно тази концепция, включвайки гъвкава и интуативна електроника, е само една от стъпките.

3D Принтирани ,,пера‘‘ сензори

В природата, соколът скитник усеща промяната във въздушния поток чрез свойте пера. Разбирайки как се случва това, позволява на изследователите в Градския Университет в Лондон да концептуализират умни сензори, които биха могли да се използват със същото предназначение.

3D_printirani_pera

Концепцията за ,,летящия сокол” от BAE Systems.

3D Принтирането позволява на инжинерите по дизайна да сбият плътно филаменти, давайки на ,,перата‘‘ точна чувствителност и да започнат процес на противодействие.В природата соколът ги използва за да усети промяната в теченията.

Като добавка, 3D Дизайнът би могъл да се използва за моделиране на втората концепция белязана от BAE Systems, като ,,Безопасно Приземяване‘‘.Тази идея изисква по-компактен и аеродинамичен дисайн на шарнирните капаци, които се използват за безопасно приземяване на самолетите.

Кристоф Брюкер е професорът по Авиационно Инжинерство в Градския Университет в Лондон, работещ със BAE Systems по био изследвания.Той коментира,

Соколът скитник е най-бързата птица на земята, способна да се спусне към плячката си под изключително стръмни наклони и високи скорости.Работата по това проучване беше найстина пленителна и съм сигурен,че ще допринесе за реални иновации и ползи за авиационния сектор.

Био-вдъхновение за умна електроника

Друга черта която може да е полезна за проучването на BAE Systems, включва 3D Принтираното ,,ястребово око‘‘, разработено от изследователи в Университета в Щутгарт, в Германия.Тези микроскопични устройства могат да се вграждат в устройства, за да им дадат по-точно зрително поле.

Изследователи в Лабораторията за Компютърни Науки и Изкуствен Интелект на MIT (CSAIL), също били вдъхновени от природата да създадат 3D Принтирано устройство, способно да мени цветовете си когато е под натиск.

Източник:https://3dprintingindustry.com/news/bae-systems-3d-printed-feathers-create-potential-falcon-inspired-aircrafts-109291/

Етикети:   3D Принтиране,  3D Дизайн , Материали

No Comments

Post A Comment