3D Принтиране във футуристичния интериор на Бентли

3D Принтиране във футуристичния интериор на Бентли

Бентли е синоним на британския лукс и през миналия век компанията е изградила аристократична репутация за елитни, висококачествени автомобили от висок клас. Въпреки това, те са компания, което гледа към бъдещето, търсеща нови възможности за дизайн, които могат да се харесат на младите заможи купувачи. За тази цел, от компанята визуализираха как ще изглежда автономния им модел лимузина предвиден за далечната 2036 г. – без типичния за тях кожен интериор, но с аксесоари изработени чрез 3D принтиране, които носят усещането за удобство допълнено от с холограмен иконом.

Верен на себе си, новия главен дизайнер на Бентли – Стефан Сиелаф предвижда ера на луксозните автономни лимузини пълни с 3D принтирани  аксесоари. Но дори и без 3D печат, дизайнът е спиращ дъха. Усещането е като в луксозен салон, а дизайнът включва две места наподобяващи канапета едно срещу друго, с OLED информационни екрани, монтирани на страничните панели. Сиелаф обяснява пред репортерите, че има съществени изменения на дизайна в сравнение с предишни модели. „Мислейки за Бентли, вие си представяте кожа, дърво и полирани сплави. При концепцията на модела Speed 6 ние заместихме всичко това с медни елементи. И сега развиваме тази концепция още повече”, твърди той.

Футуристичния дизайн на Бентли

Що се отнася до производството, Сиелаф вярва, че 3D Принтиране ще бъде използван значително в близкото бъдеще, особено за направата на аксесоари. Моделът Speed 6 вече включва различни 3D Принтирани части като например пантите на вратите с английското знаме. Тази тенденция ще продължи. „3D печатът е очарователен за употреба, защото преодолява нашите проблемите с производството. Чрез 3D Принтирането можем да създаваме детайлни, сложни компоненти, които в миналото нямаше как да произведем чрез фрезоване или леене. Това е възможно само с помощта на 3D печат“, обяснява той.

  3D Принтиран детайл за модел Speed 6      3D Принтиран детайл за Бентли

Отчасти, това е случаят за практическите компоненти, като например кухи назъбени елементи като индикаторните стълбчета, които не могат да бъдат фрезовани или отляти. Но топлите британски черти на Бентли също ще се възползват от технологията, допълва той. „Детайлите в интериора на решетката също могат да бъдат 3D принтирани и това ще допринесе за индивидуалността на всеки един модел за в бъдеще. Ние можем да си поиграем с решетката за да я направим по-спортна или по-елегантна. Това са неща, които влияят върху нашето бъдещо дизайнерско виждане от техническа гледна точка“, твърди Сиелаф.

Стилен 3D Принтиран интериор

Но все пак от Бентли няма да прекаляват с 3D печата, защото цялостната геометрия на автомобила все още ще разчита на традиционното производство за да запази практичността, традииците, както и персоналното отношение към всеки детайл под формата на ръчка изработка на голяма част от детайлите.

По този начин Бентли ефективно се опитва да търси уникален баланс между тяхната вечна класа и най-новите технологии – нещо, което е отразено не само с 3D печата, но и OLED екраните и холограмния иконом. „В Бентли имаме подобени модел автономни коли още отпреди много, много време и сме го наричало Шофьорът!“ шегува се един от членовете на борда Ролф Фрех. „Но шофирането на Бентли ви носи емоция и ние се стараем да не загубим това.“

Източник: http://www.3ders.org/

 Етикети: 3D Принтиране; Приложения ;  Материали

No Comments

Post A Comment