3D Принтиране на военни роботи

3D Принтиране на военни роботи

Американският Департамент на Отбраната е създал рояк от 3D Принтирани автономни летателни апарати, които могат да летят заедно във формация.Познати с името Perdix апаратите са проектирани от Офиса на Стратегически Възможности , с обявен бюджет от 20 милиона долара.

Апаратите Perdix първоначално били разработени от изследователи в Масачузетския Институт по Технологии, а 3D Принтиране-то било приложено за намаляване на срока, за изработка на апаратите и цената за направата им. Главната цел на този проект е да се създаде рояк, който да бъде освободен във въздуха от изтребител, движещ се с висока скорост.

3D_pechat_dronovePerdix в ъв въздуха.

Летателни апарати на хоризонта

Американските военни са разпространили повече информация относно тези 3D Принтирани апаратити под формата на видео.Клипът показва тестване на 103 Perdix-а освободени от три F/A-18 Super Hornets.Веднъж освободени, апаратите Perdix показват своите умения за вземане на решения  и способноста им да летят заедно, достигайки определени цели.Летателните апарати са прикачени за ракетния отсег на изтребителите и се освобождават при скорост от Mach 0.6.

dron_3D_printiran

,,Колективен организъм‘‘

Уилиям Ропер от Департамента на Отбраната обеснява, колко автономни са 3D Принтираните апарати.

Perdix не са предварително програмирани, синхронизирани индивиди, те са колективен организъм, който дели един мозък за вземането на решения и адаптирането един към друг като рояците в природата.Тъй като всеки Perdix комуникира с другите апарати, роякът няма лидер и може безпроблемно да се адаптира към промени в числеността.

3D_printiran_dron

Във видеото пуснато от американските военни, летателните апарати могат да бъдат видяни в действие, като рояк отправящ се към определена позиция.По думите на Ропер, това не е предварително планирана мисия и дроновете имат специални сензори, които предодвратяват сблъсък помежду им.Perdix ще получават мисии и сами ще преценят, кой е най-добрия начин за изпълнението им, преди да предприемат кацане.Департамента на Отбраната не уточнява за какво точно ще се използват апаратите, но потенциала им е ясен.Могат да бъдат използвани за заглушаване на вражески радари и за наблюдение.

aparat_3D_printiran

Бъдещето на войната

Виждали сме как американските военни са тествали употребата на подобни апарати с помощта на DARPA,  проучвайки хартиени летателни апарати.Проектът отново преценя възможностите за подобни апарати, летящи като рояк.DARPA също разработват и по-големи военни апарати, като TERN.   Ясно е, че американските военни определят тези апарати като доста важни за бъдещето на войната.

Източник: https://3dprintingindustry.com/news/us-military-deploys-swarm-3d-printed-perdix-drones-fighter-jets-109900/

Етикети: 3D Принтиране,  3D Технологии, Приложение

No Comments

Post A Comment