3Д Принтиране на обект от астероиден метал

3Д Принтиране на обект от астероиден метал

Земята предлага разнообразни блага, от които човечеството не пропуска да се възползва. Предвид непрестанната нужда от ресурси, бихме прекрачили границите на планетата си в търсене на нови източници. Е, оказва се, че в бъдеще извличането на метали и други вещества от космически обекти ще се превърне в цяла индустрия. По всичко изглежда, че пионер в нея ще бъде астероидната минна компания Planetary Resources, която е готова да използва 3Д Принтиране в космически проекти. Подобни стъпки вече са предприемали Enterprise in Space със своята триизмерно принтирана совалка и NASA с плановете си за дронове, принтирани в космоса.

Ето как изглежда вече 3Д принтирания детайл

Ето как изглежда вече 3Д принтирания детайл

На изложението CES Planetary Resources представи обект, принтиран от извънземен метал. За създаването му компанията се е сдобила с праисторически метеорит, приземил се в Аржентина, който бил преработен с плазма до превръщането на скалата в метален прах. След това фирмата използвала 3D принтер за печат с метал ProX DMP 320, предоставен от 3D Systems, за да създаде триизмерния обект. Той представлява умален модел на компонент от совалката Arkyd, която Planetary Resources тестват.

Главният изпълнителен директор на компанията, Крис Левицки е убеден, че технологията за триизмерен печат ще бъде съществена част от промишлената дейност в космическото пространство. Според него, вместо да създаваме нещо във фабрика на Земята, след което да го транспортираме в открития космос чрез ракета, ще можем просто да изнесем машина за 3Д Принтиране, която да създава обекти, направени от извънземни материали. Тази идея се обмисля и от NASA и компанията Made in Space, но целите на Planetary Resources включват разработване на астероидни мини, което ще позволи на компанията да получава достъп до суровите материали за триизмерно принтиране. В това отношение Левицки заявява: „В космоса има наличие на милиарди тонове материал. Всеки вероятно е виждал метал от метеорит в музеите, а сега ние имаме технологията да вземем този материал и да го принтираме с помощта на принтер за метал и високоенергиен лазер. Представете си, ако можехме да направим това в космоса.”

Това е астероидния материал, от който се 3Д Принтира

Това е астероидния материал, от който се 3Д Принтира

Разбира се триизмерното принтиране на Земята напълно се различава от това във вакуумното пространство на космоса, тъй като за синтероването с лазер изискванията са малко по-различни. Сред основните проблеми тук, които Левицки подчертава, е задачата по време на принтирането обектът (в това число и прахообразното вещество за принтиране) да се задържи в космоса. Ако технологията бъде развита до степен, в която тези пречки са преодолени, триизмерният печат не само ще изключи нуждата от транспортиране на земни обекти в космоса, но и ще позволи на специалистите да използват директно суровите материали, открити там.

Начинанието на компанията е повече от смело, но няма съмнение, че бъдещето се простира отвъд пределите на планетата Земя. Кога и до каква степен хората ще могат да обработват космическите материали, е въпрос, чийто отговор е само на няколко светлинни години разстояние.

 Етикети:  Принтиране;  Приложения ;  Материали

No Comments

Post A Comment