3D Принтиране на лули от Printabowl

3D Принтиране на лули от Printabowl

Докато у нас, поне за момента, законно пушат единствено коминчетата и изтощените ни умове в края на работния ден, отвъд океана са се погрижили да придадат стил на едно иначе обикновено занимание като пушенето (в буквален смислъл). Най-удобният начин за това се оказва отново 3D Принтиране-то. Историята едва ли би била същата, ако през 2012 година законодателството в щат Вашингтон не беше разрешило употребата на марихуана с лечебна цел. Именно тази промяна дава възможност на едно хрумване да се превърне в реалност.

Водени от идеята за баланс между форма и функция, братята Ал и Саул Джейкъбс, студенти по изкуство, решават да създадат Printabowl. Целта им е да придадат нов дизайн на традиционния инструмент за пушене (познат у нас като „бонг”) и да го превърнат в същинска „функционална скулптура”, както самите те я наричат. За да постигнат това, се доверяват на метода за керамично базирано 3D принтиране.

Модел Tesselate

Младежите използват органично компютърно генериран дизайн за моделите си, които са вдъхновени от естествените форми на кристалите и течностите. Фракталните дизайни биват принтирани първо като матрици, след което се пълнят с керамичен материал и се оставят да се втвърдят. В последствие керамиката се изпича в пещ, гланцира се и отново се изпича, докато се трансформира в лъскаво черен, органично оформен бонг. Въпреки че използваният за проекта модел 3D принтер не е известен, създаването на Printabowl е вдъхновено, както гласи сайтът на компанията, от възможностите, които триизмерният печат разкрива.

Младият Саул споделя, че с брат му приемат произведенията си като функционални скулптури, създадени, за да красят пространството у дома, а не да бъдат „захвърлени в някое чекмедже или кутия за обувки под леглото.” Не е трудно да се убедим в това само с един поглед на дебютната им колекция. Тя представлява лимитирана серия, наречена Cumulo Collection, която включва три бонга с впечатляващ дизайн. Модел Alpha, например, напомня на минималистичния стил на древните, ръчно изработени керамични съдове. За разлика от него Ferro е вдъхновен от бурното взаимодействие между течност и магнитна сила, а Tessellate пресъздава формите на опушен кварц. Разбира се, цената на тези произведения на изкуството също напомня за изящния им характер, като в случая варира от 300 до 325 долара.

Alpha, Ferro и Tessellate

Скулптурите се произвеждат лесно чрез метода на 3D печата, но въпреки това Ал и Саул се ограничават до направата на едва 10-20 броя артикули. Именно ограниченото количество превръща керамичните им бонгове в уникати, готови за музейна изложба. Все пак най-значимите творби в изкуството са единствени по рода си, нали? Това все още важи и в сферата на необикновените творения – поне докато собствениците на Printabowl не се възползват от поетапното легализиране на марихуаната в САЩ. Кой знае, може би някой ден и от нашата страна на земното кълбо ще се заговори за подобен дизайн. Доколкото това зависи от 3D принтирането, то хоризонтът вече се разширява.

Източник: 3dprintingindustry.com

 Етикети: 3D Принтиране; Лазерно Синтероване;  Приложения ;  Материали

No Comments

Post A Comment