3D Принтиране на бионично око

3D Принтиране на бионично око

Екип от учени от Университета в Минесота успешно са  успешно са 3D Принтирали светлинни рецептори върху полу-сверична повърхност, като това постижение може да отвори вратите към бъдещи бионични очи.

Те вярват, че посредством технологиите за 3D Принтиране тези бионични очи могат един ден да помогнат на слепите да прогледнат или на хората с влошено зрение да виждат по-добре.

scientists-3d-print-bionic-eye

‘‘Бионичните очи обикновенно се приемат като материал от научна фантастика, но ето че сега сме по-близо от когато и да е било до изработката им с помощта на технологиите за 3D Принитране‘‘, заявява Михаел МакАлпайн, професор от университета.

Изследователите започват тестовете с полу-сферичен стъклен купол, за да покажат как ще принтират електроника върху извита повърхност. В последствие с помощта на 3D Принтер, те поставят специално мастило от сребърни частици върху купола. Специализираното мастило запазва формата си вместо да се разтече по купола. В последствие учените използват други способи за да преобразуват светлината в електричество. Целият процес отнема около час.

Според професора, 3D Принтираните полупроводници могат да преобразуват светлината в електричество при 25 процентова ефективност.

‘‘Имаме да извървим дълъг път, преди да можем да 3D Принтираме свободно подобни компоненти, но нашите първи стъпки са забележителни‘‘, заявява МакАлпайн.

Към момента екипът планира следващия си проект, който включва създаване на прототип с повече рецептори за светлина, което ще го направи по ефективен. Друга цел е откриването на начин за 3D Принтиране върху по-мека повърхност, което ще позволи имплантирането в реално човешко око.

Източник: http://www.3ders.org/articles/20180829-scientists-3d-print-bionic-eye-prototype-that-could-one-day-restore-sight.html

Етикети: 3D Принтиране , 3D Иновации , Технологии за Бързо Прототипиране

No Comments

Post A Comment