3D Принтирана роботизирана ръка

3D Принтирана роботизирана ръка

Екип от инжинери от университета на Антверпен, в Белгия използват уменията си за добро, с най-новото си изобретение, 3D Принтирана роботизирана ръка, която може да пресъздава езика на глухонемите. Вдъхновяващият робот, е наречен ‘‘Проектът Аслан‘‘, което идва от способността на робота да комуникира.

Проектът Аслан стартира през 2014г. под ръководството на екип от трима инжинерни студенти: Guy Fierens, Stijn Huys и Jasper Slaets. Вдъхновението за проекта дошло след установяването на липсата на преводачи за глухонемите, особено в Белгия.

‘‘Обсъждах с приятели недостига на преводачи за глухонемите в Белгия, особено на по-труднодостъпните езици‘‘, обеснява Huys. ‘‘Искахме да направим нещо по-въпроса. Аз исках да работя върху подобни проекти за магистърската си степен, така че съчетах двете неща‘‘.

След като минават три години на услилена работа, тримата студенти напредват доста със своя проект, за 3D Принтирана роботизирана ръка, отголяма част благодарение на технологиите за 3D Печат. По техни думи, решението да използват 3D Принтиране е взето, благодарение на плюсове, като по-евтини и достъпни материали, които то носи.

3д_принтирана_ръка

Проектът, който се спонсорира от Европейския институт по оториноларинология понастоящем се състой от 3D Принтирана роботизирана ръка, със специализирни пръсти, които се контролират от отдаден софтуер. Когато потребителят изпише текст в софтуера, ръката го превръща в движения.

Роботизираната ръка е свързана към локална мрежа, която предодвратява на недоброжелателите, където и да е било по света да изписват текстове в софтуера, които може да и навредят. Локалната мрежа дава възможността на робота да намира нови ъпдейти.

За прототипирането на 3D Принтираната роботизираната ръка са използвани доста принтирани части, като първият прототип се е състоял от 25 3D Принтирани части, както и множество електроника.Самите 3D Принтирани части са изработени на непрофесионални машини, използвайки PLA материал. Сглобяването на ръката отнема 10 часа.

След като първият прототип на ръката е завършен, завършилите магистри ще предадат щафетата на следващите студенти, с надеждата те да подобрят работата им.

Възможни подобрения са изработката на чифт ръце и подобряването на външния вид на наличната 3D Принтирана роботизирана ръка, както и поставянето на специална камера, която да направи роботът по-интелигентен. По думи на учени, езикът на глухонемите изисква не само изразяване на специални знаци, но и мимики с лицето и движение на раменете, което би било постижимо при наличието на камера.

Източник: http://www.3ders.org/articles/20170818-belgian-students-create-3d-printed-robotic-hand-that-interprets-sign-language-for-the-deaf.html

Етикети: 3D Принтиране , 3D Технологии

No Comments

Post A Comment