3D Принтирана маска за костенурка

3D Принтирана маска за костенурка

Не това което виждате не е малък Майк Майърс, а просто малка костенурка, която носи 3D Принтирана маска. Костенурката е обитетел на зоологическата градина в Ноксвил и получава маската, след като претърпява злополука.

Патчес е 30 годишно костенурче, вид често срещан във Виетнам и Китай, неотдавна той е в списъка за застрашени животни.

Представлявайки малък екземпляр от вида си, Патчес е част от големия план на учените да ги спасят от изчезване.

3d_printirana_maska

Преди година, от зоопарка установяват, че костенурчето има проблемна рана на главата си. Екипът смята, че раната е получена в следствие на полов акт с партньора и. Проблемът бил, че раната се инфектирала често от кал и мърсотия, които трябвало да се почистват редовно. Търсейки по-дългосрочно решение на проблема, хората от зоопарка се обръщат към 3D Технологиите.

Благодарение на сътрудничество между различните институции, се ражда идеята за 3D Принтирана маска за животинчето.

С помощта на микро скенер, те успяват да изготвят 3D Модел, по който в последствие да изработят прецизната 3D Принтирана маска за Пачес, без тя да пречи на нормалния ритъм на живот на костенурчето.

3d_technology_to_the_rescue

Въпреки, че 3D Технологиите често се използват за направата на модели на скелети и кости, това е първият път, в който технологията се използва за изработката на функционална маска. Изглежда, че дизайнерите са имали време и да се позабавляват, поставяйки нещо като рог в носовата част на маската.

Патчес получава своята маска през Юни тази година, но тя не издържа дълго време, поради начина по-който е захваната, поради тази причина настоящата 3D Принтирана маска е захваната с резба и винт.

3d_modeling

Винтът е захванат през раната, която е пробила устната кухина на животното, със същия материал, който е ползван за 3D Принтирането на маската. Според ветеринарите, от тази система има двойна полза за животното, материалът служи като лекарство, което спомага възстановяването на наранените участъци.

Във ветеринарната област 3D Принтирането се превръща във все по-често срещан метод, тъй като експертите използват технологията за справяне с редица проблеми на животни, които са претърпяли някакви травми.

3d_effects

Източник: http://www.3ders.org/articles/20171019-zoo-knoxville-turtle-wears-tiny-3d-printed-mask-to-protect-face-injury.html

Етикети: 3D Принтиране, 3D Модел3D Технологии

No Comments

Post A Comment