3D Принтиран самолетен двигател

3D Принтиран самолетен двигател

Румънски инженер прави сериозен прогрес в сферата на 3D Принтирането и авиоиндустрията. Валентин Стамат, водещ изследовател в Трансилванския Университет в Брасов, Румъния, официално представи най-новото си постижение: 3D Принтиран прототип на двутактов самолетен двигател. Това е първият 3D Принтиран двутактов двигател, работата на Стамат е доказателство за възможностите, които бързото прототипиране отваря пред авиоиндустрията.

Стамат споделя, че 3D Принтирането на двигателя може да донесе много позитиви за индустрията, тъй като цените ще спаднат драстично. ‘‘Направата на този двигател ще е от полза в бъдещето, може да се намали производството на матрици, които оскъпяват цената, дизайна на прототипа може да се постига чрез технологиите за 3D Печат. Тогава масовото производство може да започне‘‘, твърдят изследователите, пред местната преса.

Как и кога ще започне производството, остава неизвестно, но прототипът със сигурност е обещаващо начало. Двигателят сам по себе си се измерва на всеки 10 кубични сантиметра и извършва 10 000 ротации на минута. Почти всички части по двигателя са 3D Принтирани от стомана, алуминии и бронзова, и стоманена пудра. Стамат е използвал технологиите SLM и SLS за своя проект.

3D_dvigatel

Единствените части, които не са 3D Принтирани са пропелера, който е направен от дърво, както и конуса и неговата поддържаща система, искарата, винтовете и гайките, и носещите лагери. Прецизна комбинация от гориво и метанол подхранва двигателя. Всички разходи по 20 000 евровия проект са покрити от Университета в Брасов.

Като изгряваща звезда в Трансилванския Университет, Стамат е работил, като изседовател в Румънската институция през последните четири години, като се е фокусирал върху Технологичното инжинерство и Индустриалния мениджмънт. Румънскатa преса съобщава, че Стамат се е отказал от преподаването преди две години, с цел да се отдаде на проучване.

3D_pechat_samoleten_dvigatel

Засега този негов ход се отплаща добре, както за него, така и за университета. Университета в Трансилвания е един от най-големите в Румъния. А с иновациите на Стамат, перспективите за разширяването му нарастват драстично.

Източник: http://www.3ders.org/articles/20170514-3d-printed-airplane-engine-unveiled-at-romanian-university.html

Етикети: 3D Принтиране,  Технология

No Comments

Post A Comment