3D Принтиран робот от НАСА

3D Принтиран робот от НАСА

Двигателната лаборатория на Наса стой зад някои разтърсващи земята проекти в сферата на космическите проучвания, един от най-новите, въпреки малкия си размер  привлича вниманието ни. Наса разработва иновативен изследователски робот, наречен накратко PUFFER.Той представлява малък 3D Принтиран робот, вдъхновен от оригами, които е предназначен да съпровожда роувъри в космоса.

Роботът PUFFER, който е тестван от НАСА върху всякакви терени през последната година и половина(включително пустинята Мохаве и Антрактическите хълмове), е способен да мине под и над много разновидни терени, тъй като може да се нагажда според обстановката.Идеята на този малък 3D Принтиран робот е той да служи като другар , вид асистент, за по-големи роботи, като изследователските роувъри.

Яаакко Каррас, ръководител на PUFFER проекта обеснява: ‘‘PUFFER-ите могат да работят успоредно с роувърите, по този начин може да свършиш повече работа за дадения ден.Можем да ги видим в употреба при труднодостъпни места- например промъквайки се през цепнатини‘‘.

nasa_3D_printiran_robot

PUFFER роботът маневрира под скалист терен

Специално проектиран да може да катери стръмни 45градусови наклони, да се шмугва под ниски цепнатини и дори да влиза в кратери,  PUFFER-а със сигурност е пригоден за изследване.Допълнително, тъй като роботът е много малък и може да бъде събран(като тесте от карти), идеята е да се разполага с няколко такива, които да се прикачат към по-голям робот, който да може да ги разпръсква, и да ги изпраща да проучват обезлюдени и опасни зони.

Крайната цел за PUFFER проекта е, той да се осъществи на друга планета като Марс, въпреки че учените стоящи зад проекта споделят, че той ще донесе доста позитиви и за използване на Заемята.Например Каролин Парчета от JPL, която е специалист в сферата на вулканите, предлага малки роботи като PUFFER могат да бъдат безценни в сферата на геологията.‘‘Имайки нещо което е компактно, като компас означава, че можеш да прилагаш науката в движение‘‘,казва тя.

Дизайнът на PUFFER-а, който наподобява на нещо между детска играчка и боен робот, всъщност е вдъхновен от оригами.Това се е случило, докато завършващият студент в биометричната лаборатория в университетa в Бъркли, Каррас измислил дизайна докато огъвал и експериментирал с хартия оригами.След дадения старт на проекта, обаче, хартията оригами бива заменена с платки и 3D Принтирани  части.

В настоящия с вид PUFFER-а се състой от две сгъваеми колела с гумени протектори, опашка която допринася за баланс, соларни панели(които му позволяват да се зарежда от слънцето) и комплексна електроника, която му позволява да се контролира безжично. Движението на робота, описано като ‘‘пълзяща разходка‘‘, е разработено със съдействието на Biomimetic Millisystems Lab.Накрая, базираната в Илинойс компания Distant Focus помага за прикачането на система за висока разделителна способност на робота, която може да засича обекти с големина до 10микрона.

Както се споменава, НАСА са тествали своя робот в продължение на една година, отнасяйки го при различни тежки терени , като басейна   Rainbow в Калифорния, среда доближаваша се до тази на Марс.На стандартен черен път роботът може да измине разстоянието от 625метра с едно зареждане на батерията.Малкият робот също така е тестван и на заснежен терен, където колелата и опашката му са сменени.

Разбира се, винаги има място за подобрение за PUFFER-а, дори и в момента от НАСА работят по въпроса.Работи се и по по-голяма версия на робота, която да е по-издържлива.

Една от най-важните следващи стъпки е роботът да се направи по-умен, дори давайки му известна автономия.От НАСА дори обмислят да направят връзка между малките роботи, за да могат да работят като екип.‘‘Този иновативен малък робот може да промени съществено начина по който се изпълняват изследователските мисии.‘‘, коментира Каррас.

robot_nasa_3D_printiran

Източник: http://www.3ders.org/articles/20170327-nasas-tiny-3d-printed-puffer-robot-could-be-the-ultimate-mars-rover-sidekick.html

Етикети: 3D Принтиранe , Приложения

 

No Comments

Post A Comment