3D Принтиран електрически автомобил от пластмаса

3D Принтиран електрически автомобил от пластмаса

Лизбет и Едвин Тер Велде, от фирмата Clean2Antarctica подготвят интригуващо пътуване до Антарктика със своето иновативно изобретение – 3D Принтиран, електрически автомобил, с името Solar Voyager.

3d-printed-plastic-vehicle-to-the-south-pole-1

Проектът за 3D Принтирания автомобил е част от желанието на Датската всойка за водене на живот, който не замърсява околната среда. Те възнамеряват да пътуват от своята база в най-северната точка на континента, до едно от най-студените места на Земята – Антарктика. Пътешествието ще им отнеме около 30 дни, като ще стартира на 28 Ноември тази година.

По-тяхните думи: ‘‘В Антарктика се съдържат 90 % от ледовете на Земята, които не са ничия собственост. Там няма замърсяване, което прави мястото идеално за подобно пътуване, имащо за цел никакво замърсяване. Можем само да се учим от Антарктика и да се постараем, мястото да си остане същото. Наша основна цел е да повишим вниманието към Антарктическото споразумение. Ако то не бъде подновено през 2048 година, континентът ще бъде отворен за комерсиална употреба‘‘.

3d-printed-plastic-vehicle-to-the-south-pole-2

Автомобилът – Solar Voyager тежи близо тон и половина и е дълъг 16 метра. За неговата изработка, двойката използва пластмасов отпадък, който се превръща във филамент за 3D Принтиране. За да изработят детайл с подобен мащаб те използват 40 броя 3D Принтери, като с тях изработват 4000 малки части с формата на пчелна пита, като това дава лекота и не лишава от необходимата здравина крайния детайл. В последствие тези части се асемблират за се получи крайният резултат – 3D Принтиран електически автомобил. За изработката само на шасито са използвани около 200 килограма рециклирана пластамса.

3d-printed-plastic-vehicle-to-the-south-pole-3

3d-printed-plastic-vehicle-to-the-south-pole-8

Този 3D Принтиран автомобил се задвижва от 10 броя слънчеви панели, който подсигуряват неизчерпаема енергия. Скоростта му на придвижване е 8 километра в час.

Състой се от кабина, която е пододяща за да побере двама човека и две ремаркета, на които са разположени източниците на енергия – соларните панели, който стъпват на 8 броя специализирани меки гуми. За пътешествието, автомобила ще бъде натоварен и с храна за 47 дни. Относно вода за пиене, екипът ще заложи на специални уреди, които топчт сняг и ще подсигуряват необходимите количества по-пътя. Друг плюс са специализираните прозорци на кабината, които привличат слънчевата светлина и ще поддържат по-висока температура вътре.

3d-printed-plastic-vehicle-to-the-south-pole-63d-printed-plastic-vehicle-to-the-south-pole-7

Пътешествието ще стартира през Ноември месец, като целия маршрут е с обща дължина от 2400 километра.

3d-printed-plastic-vehicle-to-the-south-pole-4

‘‘ Ако да пътуваш до Северния полюс задвижван от слънчеви батерии бе нашата основна цел, ние пак щяхме да се гордеем с нашата мислия, защото никой до сега не го е правил, а технологията, която ние разработихме ще може да се използва за научни изследвания‘‘, твърди двойката. Въпреки всичко, технологията не е толкова важна, най-важното е да се провеждат различни експерименти и да се открие начин за използване на наличните отпадъци‘‘.

Специализирания автомобил ще бъде следван от екип, който ще заснеме цялото пътуване и ще се намесва само при евентуална авария.

Етикти: 3D Принтиран, 3D Иновация, Бързо Прототипиране

Източник: http://www.3ders.org/articles/20181106-clean2antartica-to-drive-solar-powered-3d-printed-plastic-vehicle-to-the-south-pole.html

No Comments

Post A Comment