3D печат за производството на автомобилни части

3D печат за производството на автомобилни части

Зимата ни носи много приказни гледки, но и немалко снежни бариери, особено затрудняващи водачите на автомобили. За щастие, въпреки препядствията, които природата поднася на верните ни приятели на четири колела, развитието на технологиите осигурява все по-качествени и ефективно изработени автомобилни части. Своя принос за това вече дава и 3D печатa.

Чешката компания Innomia, специализирана в директното лазерно синтероване на метал (DMLS), използва технология за адитивно производство от компанията EOS, с която помага на доставчиците на автомобилни части да произвеждат висококачествени компоненти. Сега изработката им отнема с до 17 % по-малко време, благодарение на разработена от Innomia охлаждаща система машинни вложки. Това пък е довело до положителни резултати и в работата на Magna – доставчик на автомобилния производител Škoda и основен клиент на Innomia.

Иновативната система за охлаждане благодарение на 3D Принтирането

Компанията е разработила серия производствени методи за шприцовани пластмасови части, много от които използват 3D принтирани метални шаблони с цел по-голяма детайлност и прецизност. Използването на DMLS технология за направата им позволява на компанията да проектира части с форми, които не биха били постижими чрез традиционните методи на производство.

Последният проект на Innomia включва направата на централен преден подлакътник за автомобил, като работата се фокусира върху оптимизиране на охлаждането на матрицата. Именно то е изключително важно в този етап на производство, тъй като равномерното разпределяне на топлината в компонента допринася за минимизиране на изкривяванията и подобряване цялостното качество на частта. Контролът на температурата помага също и за повишаване на ефективността. Колкото по-бързо се отстрани топлината, толкова по-скоро компонентът може да се извади от шаблона, за да бъде поставен и изработен следващият.

Предишната версия на вложката е била направена от медно-берилиева сплав, която е изключително проводима. Поради това компонентът може да се охлади само от едната страна. Това води до неравномерно разпределение на температурата, което пък причинява изкривявания и съответно ниско качество на компонента. В този случай водата за охлаждане трябва да бъде 16°C, за да абсорбира голямото количество топлинна енергия. Разликата от 120°C между температурата на водата и тази на материала причинява висока влажност, която води до корозия. За премахването на ръждата пък се изисква интензивно и скъпо почистване на всеки 1-2 седмици – съгласете се, че прцесът не е никак лек.

Новата система още не извадена от работата площ на машината

Имайки предвид тези проблеми, които Magna среща, от Innomia разработват нова охладителна система за машинната част. Компанията успява да създаде конформни охладителни канали, вградени в самата вложка – подобна структура не би могла да се създаде с която и да е друга производствена технология. За целта Innomia използва системата EOSINT M 270 на EOS, работеща с пудра от марейджингова стомана 1.2709. Диаметърът на прецизно принтираните охладителни канали е едва 3 милиметра и чудесно илюстрира способностите на MDLS технологиите за адитивно производство. Благодарение на новата система компанията е успяла да увеличи твърдостта на компонента до около 50 HRc.

Главният изпълнителен директор на Innomia, Luboš Rozkošný също отбелязва постигнатия прогрес. Според него благодарение на DMLS метода е създаден изключително здрав и траен компонент, който още веднъж доказва предимствата на адитивното производство по отношение на гъвкавия дизайн. По думите му, благодарение на конформните охладителни канали, интегрирани в машината, съвсем лесно и евтино е намерено решение за основния проблем в производствения процес.

Несъмнено, проектът на Innomia и Magna демонстрира как адитивното производство може да бъде полезно във всички нива на автомобилостроенето. Днес много производители представят различни аксесоари и части, създадени чрез 3D печат. Въпреки това, новаторският подход на чешката компания безспорно носи изключителни ползи за производителите. Все пак спестяването на материал, време и пари е повече от чудесно, а когато води и до повишаване качеството на продукта, си е направо безценно.

Източник: www.3ders.org

 Етикети: 3D Принтиране; Лазерно Синтероване;  Приложения ;  Материали

No Comments

Post A Comment