3D принтиране в автомобилната индустрия

3D принтиране в автомобилната индустрия

Според интервю, публикувано от Machine Design, присъствието на 3D принтирането се развива скорострелно в автомобилната индустрия. Адитивното производство вече има твърдо място в този сектор, а прогнозите сочат, че предстои още по-голямо разрастване. Интервюто със Скот Дънам, който е вицепрезидент на звеното по проучвания към SmarTech Publishing. В него той обяснява как автомобилната индустрия е готова да приеме напълно ползите от 3D принтирането. Дънъм е автор на много доклади, в които анализира ред индустрии. Следователно е и добре позициониран в оценката си на сегашното място на 3D принтирането в автомобилната индустрия, както и бъдещата траектория, която се очаква технологията да извърви.

local-motors-3d-printirana-kola

Local Motors 3D принтирани car-at-imts

Бързо прототипиране

Според Дънъм ключов фактор при въвеждането на технологията на 3D печата в автомобилната индустрия се оказва бързото прототипиране. Това е областта, в която 3D принтирането е най-застъпено и то основно с дизайн. Ползите от него за автомобилната индустрия са бързината и ефикасността на технологията в сравнение с традиционните методи за прототипиране.

Потребителите могат да създават дизайни и модели мигновенно, или поне много бързо. Създавайки модел той може да бъде ремоделиран и репринтиран няколко пъти до пълно напасване. Това позволява бързото повторение на продукта и усъвършенстването му. Използването на бързо прототипиране може да помогне да се намали времето за доставки значително и точно чрез това се очаква 3D принтирането да разрасне в автомобилната индустрия.

Дънъм очаква да види пропорционална връзка между напредъка на технологиите, които стоят зад 3D печата и нарастването на употребата му в индустрията.

3D-printirani-instrumenti

3D принтирани инструменти. Изображение от Industry Week

Други разновидности на 3D принтиране в автомобилната индустрия

Друг аспект от 3D принтирането е открит в индустрията на адитивно инструментиране. Това е нещо, което General Electric откриват с техния LEAP двигател, а той е направен чрез 3D принтиране и може да бъде поправен чрез 3D принтирани инструменти. Производството на твърди иструменти чрез Metal powder-bed fusion и други методи за 3D принтиране на метали е още една апликация, в която автомобилната индустрия има бърз растеж. Във връзка с разработките в автомобилната индустрия, 3DPI също наскоро отбеляза как Local Motors са комбинирали 3D принтирането и дроновете с нова визия за бъдещето на транспорта.

Източник:  https://3dprintingindustry.com/

Превод: Светлина Трифонова

 Етикети: 3D Принтиране; 3D Сканиране; Приложения ;  Материали

No Comments

Post A Comment