3D Принтиране на протези, имитиращи човешко ухо

3D Принтиране на протези, имитиращи човешко ухо

Триизмерният печат съществува от съвсем скоро, но вече успя да навлезе в множество сфери на дейност, сред които и медицината. Оказва се, че възможностите на тази нова технология разкриват пред специалистите нови начини за подобряване живота на хората. Днес 3D принтиране се използва за създаване на протези, модели на органи и други жизненоважни апарати, които са много по-прецизно изработени и, по-важното, финансово достъпни. Като доказателство, че методът може да бъде от полза за биомедицинското инженерство, индийската компания Novabeans е създала триизмерно изкуствено човешко ухо, което би могло да замени и имитира функциите на истински слухов орган.

Първопричината за медицинския проект, предприет от лекарите, е дете от бедно семейство, изгубило ухото си при инцидент. Мотивът да осигурят на малкия си пациент заместител на липсващия орган, бързо довел медицинския екип до иновативното решение. С помощта на специалисти по уши, нос, гърло Novabeans проектира с 3D печат персонализирано силиконово ухо. Създаването на изкуствена протеза, идентична с формата на истинско детско ухо обаче никак не е лесно. За да пресъздадат и в последствие да имплантират органа, от компанията първо сканират здравото ухо на пациента. Това им позволява да узнаят точните размери на оригиналното ухо. След това сканираният модел се изпраща към специалисти по компютърнo проектиране, които преработват модела така, че той да пасне точно на мястото за имплантиране.

3D Принтирани протези на уши

Финалният прототип на ухото е принтиран от смолист материал и пресъздаден с медицински силикон. Чрез прецизно дозиране и поетапно втвърдяване постепенно е изграден работещ модел на човешкото ухо. Благодарение на Novabeans и нейните партньори, пострадалото дете вече разполага с 3D принтиран заместител на ухото си, който по нищо не се различава от оригинала.

Историята на малкия пациент и гигантската крачка, която компанията прави, за да го възстанови, определено показват колко голям принос би могъл да има 3D печатът за медицината като цяло. Методът безспорно е част от едно по-добро бъдеще, в което пациенти с подобни лицеви деформации ще могат да си позволят пълноценен и красив живот. Все пак няма нищо по-хубаво от това да поглъщаш с очи широкия хоризонт и да се вслушваш в света около себе си. Е, вярно, че звукът от сутрешната аларма не е толкова приятен, но дори той известява началото на нов, по-красив ден.

3D Принтирана протеза на прнтер B9Creatr

  Етикети: 3D Принтиране; Стереолитография;  Приложения ;  Материали

No Comments

Post A Comment