3D Принтиране и Генеративен Дизайн от Airbus

3D Принтиране и Генеративен Дизайн от Airbus

Дори да не сте сред хората, на които често се налага да включват режим „Полет” на телефона си, вероятно знаете колко сложна, специфична и най-вече важна е качествената направа на един самолет. Лесно е да се досетим, че една от ключовите характеристики на всяка част от самолета е именно лекотата – разбира се, без компромис със здравината. За късмет на авиокомпаниите, технологията на 3D Принтиране вече навлиза и в сферата на самолетостроенето, за да осигури именно така желаната комбинация за направата на качествени части.

 3D Принтирания компонен точно след изработка

Сред първите възползвали се от прогреса е консорциумът Airbus. Дъщерното дружество APWorks, в сътрудничество с архитектурната компания The Living, собственост на Autodesk, започва 3D принтиране на най-голямата в света част за самолет. Тя е изградена от високотехнологична сплав, наречена “Scalmalloy”, и е с 45 % по-лека от компонентите, правени досега.

Става въпрос за преградата между зоната за сядане на пътниците и мястото, където екипажът на самолета подготвя храните и напитките. Тя всъщност е изключително важна, защото там обикновено се намират прибиращите се седалки, използвани от екипажа при излитане и кацане. Ето защо тази част трябва да бъде много здрава, което често я прави тежка – изключително нежелан ефект.

Къде се монтира оптимизирания дизайн

През декември 2015 г. от Airbus обявиха, че работят по проекти за напълно обновена 3D принтирана преграда, която да използват в своя модел А320. Бионичната част, 45 % (30 кг) по-лека от традиционно произвежданите, вече се отпечатва за тестване. За късмет на любопитните, имаме възможност да надникнем в процеса по проектирането на гигантския 3D компонент.

При него липсват голяма част от материала, теглото и обема на традиционните структури. Това само по себе си е напълно новаторско начинание за индустрия, в която по-малко тегло означава по-ниска консумация на гориво и съответно по-малко разходи. Ако новият компонент бъде въведен във всеки самолет А320, Airbus може да спести изхвърлянето на 465 000 метрични тона емисии въглероден диоксид годишно. Сериозно предимство за планетата и най-вече за нейните обитатели.

Именно природата е и музата, вдъхновила създаването на компонента, в което ключов момент се оказала биониката. Преградата е с дизайн, който имитира клетъчната структура и растежа на костите. Така характеристиките на живата природа биват копирани с цел оптимизиране на технологиите. Дейвид Бенджамин, директор в The Living, пояснява, че проектът не цели просто създаване на уникални форми чрез изчисления за тестване на биологично-базирани дизайни. Според него специализираните екипи създават неща с разнообразни технологии, което не биха били постижими с методи отпреди пет години. „От моя гледна точка няма ограничение в творческите неща, които можем да направим като дизайнери и тази технология просто ни осигурява повече инструменти и възможности”, казва Бенджамин и заявява, че не е сляпо воден от компютърните технологии, но признава способността им да предлагат по-интелигентни решения и идеи.

Сглобените 3D Принтирани детайли

Такава е и специфичната сплав, която Airbus и Autodesk използват, за да създадат 3D принтираната част. “Scalmalloy” е създадена специално за триизмерен печат и може да издържи на значително натоварване и разтягане преди да се счупи. Преградата ще бъде първият компонент от тази сплав, който ще се използва в самолети. “Комбинирането на предимствата на металния 3D печат с нови материали като “Scalmalloy” може значително да разшири възможностите за нови, модерни компоненти”, казва Йоаким Зетлер, изпълнителен директор в Airbus APWorks.

Все още триизмерно принтираната бионична част е в процес на краш-тестване. Нужно е тя да премине успешно всички изпитания, за да бъде сертифицирана и разрешена за употреба на борда на А320. Очаква се тази година компонентът да бъде използван в тестови полет. Предвид бързото развитие на проекта, много скоро може да се окажем на борда на самолет с чисто нова принтирана част. Оглеждайте се – следващият полет може да бъде много интересен.

 

Източник: www.3ders.org

 Етикети: 3D Принтиране; Лазерно Синтероване;  Приложения ;  Материали

No Comments

Post A Comment