3D Принтирана четка за зъби

3D Принтирана четка за зъби

Едно от най-големите преимущества на триизмерното принтиране е възможността да се създава персонализиран дизайн и версии на всекидневни предмети. Благодарение на 3D сканирането и 3D принтирането, инжинерите от Blizzident  са изобретили нов тип четка за зъби, направена специално да пасва на устната кухина на потребителя.

Според изобретателите, достатъчно е да се захапе новата четка, след което да се стисне със зъби, за да се постигне перфектно почистване.

Как е създаден продуктът:

За да се направи тази четка за зъби е необходимо Вашият зъболекар да направи отливка на челюстта ви или директно да я сканира, за да се създаде компютърен 3D модел и да се качи в сайта на Blizzident. Екипът има не леката задача да постави всички 600 влакна в оптимална позиция, като симулират захапването  и дъвчащите движения на челюстта. След това, с помощта на компютър се създава 3D CAD модел на самата четка.  Четката  се 3D притнира посредством SLA технология (stereolithography), която използва фотопилимер, който се втвърдява под въздействието на точен ултравиолетов лазер, за да построи слой по слой обекта.

Как работи:

Всички влакна, част от четката за зъби – Blizzident, са направени спрямо Вашата челюст. Част от тях влизат в контакт с повърхността на Вашите зъби под точен 45 градусов ъгъл. Под същия ъгъл, друга част от тях са подравнени с венците. За пълна оптималност междузъбното пространство също е изпълнено с влакна.

Източник: http://www.3ders.org/articles/20131001-blizzident-releases-3d-printed-6-seconds-toothbrush-tailored-to-your-teeth.html

Етикети: 3D Сканиране3D Принтиране; Stereolithography

No Comments

Post A Comment