3D печатът и ползите му в индустрията

3D печатът и ползите му в индустрията

Съвсем доскоро на иновативния 3D печатът се гледаше като на нещо съвсем ново. Технологията не беше достатъчно развита, а и цената на хардуера не бе никак ниска, но всичко това вече остана в миналото. Днес на пазара се появяват все повече модели 3D принтери на достъпни цени, а ползите и преимущества на 3D принтирането се оценяват от всяка една индустрия. Но нека видим какво прави тази технология толкова специална.

Рентабилност и бързина на производствения цикъл

3D печатът се оказва много по-печеливш, в сравнение с другите технологии. Много производители го използват за прототипиране и създаване на неголеми серии продукти. Разбира се, пластмасата може да се използва и за леене, но то изисква скъпо оборудване, което оскъпява целия процес по създаването на малки серии прототипи.
Освен това, при използването на 3Д печат, времето, изразходвано за създаване на проектите значително се скъсява. При конвенционалните методи на производство целият процес може да отнеме няколко седмици или дни, а повечето продукти се отпечатват за часове. Затова и отпада необходимостта производителят да съхранява всяка отделна част или компонент – те могат да бъдат просто отпечатани и веднага пуснати в действие.

Високо качество и персонализация

Тъй като 3D печатът използва напълно различен метод на производство от повечето операции, включващи машинни инструменти, като цяло процесът има значително по-малко слабости и недостатъци. Освен това продуктите, направени с помощта на 3D печат имат висока степен на персонализиране, като 3Д принтерите от следващото поколение осигуряват възможност за печат не само и единствено от лека пластмаса, но и прототипи с метално покритие. Така създадените обекти са не само с по-висока естетическа стойност, но и по-функционални и с по-висока устойчивост.

Екологичност и достъпност

Известно е, че 3D печатът получава все по-голяма подкрепа в лицето на екологичните организации. Той оставя значително по-малко отпадъци, в сравнение с традиционната обработка, а и намалявате разходите. Същевременно цената на иновативните 3D принтери и консумативи бързо намалява, а това дава възможност за тяхното приложение и в по-малките фирми и работилници. 3Д печатът е безценен помощник и в случаите, когато производителят трябва да прецени дали си струва да пусне нов продукт или дизайн на пазара. Скромно количество отпечатани прототипи могат да привлекат голям интерес от страна на инвеститори и клиенти, давайки по-ясна представа на собственика на фирмата дали стартирането на ново производство си струва или не.

Разнообразие от материали

Материалите, използвани от съвременните 3D принтери, са много по-разнообразни от повечето суровини при традиционните производствени методи. 3D печатът осигурява възможност и за смесване на различни вещества, а при конвенционалните методи това е невъзможно. 3D принтерите могат да работят не само с оригиналните за дадено производство материали, но позволяват симулации от керамика, метал, стъкло и още много други материали.

Затова и модерният 3D печат набира скорост и е все по-популярен сред производителите и клиентите. Но истинският пик на популярността и функционалността на тази технология тепърва предстои.

Приложение на 3Д печата в съвременните индустрии

Вече едва ли има човек, който да не е убеден, че 3D печата разкрива възможност за всякакви смели експерименти в областта на архитектурата, строителството, медицината, образованието и всяка една друга област от съвременния живот. Няма как да обхванем всички в тази статия, затова ще изброим само някои от по-важните:

Приложение на 3D печат в архитектурата и строителството

3D печатът се използва широко при производството на архитектурни модели на сгради, конструкции, цели квартали, вилни селища с цялата инфраструктура: пътища, дървета, улично осветление. За отпечатване на триизмерни архитектурни оформления се използва предимно гипсов композит, което е изключително рентабилно. Но това не е всичко. Инженери от университета в Южна Калифорния са създали система за 3D печат за работа с големи предмети. Системата работи на принципа на строителен кран, който издига стени от бетонни пластове. Такъв 3D принтер може да построи двуетажна къща само за 20 часа, а за работниците остава само да монтират прозорците, вратите и някои довършителни работи.

3Д принтиране в областта на медицината

Използването на 3D принтери в медицината спасява човешки живот. Такива принтери могат да пресъздадат точно копие на човешкия скелет, за да се приложат техники, които гарантират успешни операции. Все по-често 3D принтери се използват в областта на протезирането и стоматологията, тъй като триизмерният печат създава протези и коронки много по-бързо, в сравнение с традиционно използваните за това методи. Медицинските триизмерни модели могат да бъдат направени от различни материали, включително живи органични клетки. Изборът на един или друг материал за медицинско прототипиране зависи от целите и задачите, пред които са изправени лекарите, а също и от проблемите, свързани със здравето на пациента.

3D принтирането в модната индустрия

Принтерите с 3D технология за печат постепенно завладяват сферата на производството на дрехи и най-вече производството на модели за висша мода. Благодарение на иновативната технология е възможно използването на няколко различни материала за създаването на една дреха. Но това не е всичко, защото се очаква в близко бъдеще да можем да отпечатаме нова риза, вечерна рокля или дори кожено палто с необходимия цвят и размер, без дори да излизаме от дома си. А що се отнася до обувките, то отпечатаните на принтери модели вече успешно дефилират на световните модни подиуми. Значително предимство е абсолютно точното отчитане на индивидуалните характеристики на техния собственик, включително размера и формата на стъпалото му.

3Д печат в образованието

Използването на технологията за 3D печат в образованието дава възможност за направата на визуални помагала за нуждите на обучението на деца от всички възрасти – от детските ясли до университетите. А това допринася за подобряване на ефективността на учебния процес и бързото усвояване на знанията от ученици и студенти.

Етикети: 3D печат, 3D технология, 3D принтери

No Comments

Post A Comment