Новите Смарт 3D Принтирани автомобили

klio_3D_Design

Когато става въпрос за влиянието на 3D Принтирането върху автомобилната индустрия, обикновенно то се проявява, чрез производство на сложни двигателни части на ниски цени. От южнокорейската фирма KLIO Design, са една крачка по-напред от останалите, като демонстрират как технологията може да се използва и за производството на 3D Принтирани външни части и седалки на автомобили. Постиженията им бяха изложени на скорошната интернационална конференция за смарт мобилност в Сеул.

3D Принтираните коли били част от новата концепция за ‘‘открита мобилност‘‘, на KLIO Design. Целта на този проект е да позволи на клиентите да имат по-активна роля в проектирането на техните 3D Принтирани автомобили. Клиентите могат да избират измежду вариации от различни дизайни на външния вид, в комбинация с малка стандартизирана платформа. Различните видове дизайн се избират на база, на фактори, като как ще се използва автомобила, колко пътника ще превозва и каква ще е средата в която ще функционира.

Платформата за колата е разработена с цел да се ограничи теглото, без това да повлияе на устоичивостта. 3D Принтирането е използвано за направата на калниците, джантите, кормилото и части от основната рамка, това позволява масова персонализация и ускорява процеса по-изработка, като изключва нуждите от направа на матрица. Рамката е оптимизирана топологически, усвоявайки материалните свойства на нейните NURBS повърхности.

3D_design_klio

3D Услугите на Materialise изиграват важна роля в проектите на KLIO. Според Jeongche Yoon, мениджър по дизайна в компанията ‘‘Докато не беше поставено това начало, работата беше доста по-сложна‘‘. Благодарение на софтуерите на Materialise, вече можем да творим директно на ниво STL файлове, като така спестяваме и време. Remesh модула също се очертава доста полезен, позволявайки на висококачествени дизайни да бъдат подготвяни за 3D Печат. Щом частите се финализират, екипът използва Alias софтуер за дизайнерско монтиране на 3D Принтирани части.

3D_printed_car_shell

3D Дизайнът на седалките бил доста комплициран, но благодарение на Materialise, производственият процес бил значително облекчен. Решетъчната им форма била разделена на няколко зони, но екипът преценил, че ще е най-добре да се принтират като една част, тъй като сглобяването на няколко части би било по-сложно.

3Д_принтирана_кола

Дизайнерският проект на KLIO, се превръща в огромен успех и ще остави траен отпечатък върху автомобилната индустрия. Yoon отдава заслужените благодарности към екипа и технологиите на Materialise, благодарение на които KLIO са успели да осъществят проекта си.

Източник:http://www.3ders.org/articles/20170627-klio-design-materialise-software-to-3d-print-innovative-smart-mobility-car-design.html

Етикети: 3D Услуги,  3D Принтиране,