Австралийския отдел на отбраната ще използва 3D Принтиране

3D_принтиран_изтребител

От групата DST, част от Австралийския отдел на отбраната(DoD) са разработили програма за 3D Принтиране, чрез която ще поправят и оздравяват изтребители.

Технологията се използва за отбранителни нужди и увеличава оперативните способности на военните въздушни програми.

3Д_принтирани_самолетни_части

Възползване от местния опит

Австралийският DoD работи с индустриални партньори и Университета RMIT, Виктория, върху програмата за 3D Принтиране. Изследователя на отдела на отбраната, Кевин Уокър обеснява,

Поправката на вече съществуващи части, често е по-изгодния начин за запазване на самолетите във въздуха. В колаборация с RMIT и други индустриални партньори, ние сме разработили начин за ремонтиране на машините чрез технологиите за Бързо Прототипиране, най-вече тези в който участва лазер, който може да заличава корозия и пукнатини.

За сега технологията е използвана за поправката на стабилизиращия рул против завъртане, който вече е годен за полет. Следващия компонент по който се работи в момента е част от колесника на C-130J Hercules, турбовитлов военно-транспортен самолет.

Херкулес_3Д

Уокър продължава,

За настоящия компонент сме разработили, базирана на лазери облицоваща технология, която използва метал на прах, който ще е много по-издържлив на корозия и напукване от оригинала.

Отвеждане в небесата

 В Америка, технологиите за 3D Принтиране се използват за направата и поправката на много военни части. Във американския  военно-морски център във Флорида, технологиите са използвани за направата на заместител на оригинална част от самолет T-44 Пегасъс.

Такива центрове са част от плановете на Австралииският DoD за 3D Принтиране, по който работи DST групата заедно с Америка, Великобритания, Канада и Нова Зеландия.Уокър добавя,

Възможността такива части да се ремонтират с тези технологии, за кратко време, ще бъде в основата на по-нататъчно забързване на военните операции и програми.

3D Принтирането си проправя път из цялата аеро индустрия, пример за това е и най-новата титаниева част, направена за Boeing 787 от Norsk Titanium.

Източник: https://3dprintingindustry.com/news/australian-department-defence-develops-3d-printing-programme-fixing-frontline-aircraft-114739/

Етикети: 3D Принтиране,  3D Технология