Иновационен проект на ETH Zurich с участието на 3D Принтери

3D_digitalna_kushta

Швейцарският Университет ETH в Цюрих, разкрива предложението си за изработка на триетажна сграда с помощта на роботизирани ръце и 3D Принтери. Университетът работи по-проекта в колаборация с Националния център за компетентност в сферата на научните изследвания (NCCR) и научната група – Емпа.

От Емпа твърдят, че този проект е ‘‘първата къща в света, която ще бъде проектирана и построена с помощта на 3D Технологии и дигитализирани машини‘‘.

3Д_mesh_mould

Дигитално производство

Проектът ще се възползва от познанията на Университета в Цюрих, върху роботизираните ръце, сред които устройство, което може да 3D Принтира метални рамки. Устройството се нарича Mesh Mould  и може да създава сложни форми за изливане на бетон. Матиас Колер, професор в ETH Цюрих, основател на ‘‘NCCR Дигитално проузводство‘‘ и инициатор на Къщата DFAB, обеснява колко разнообразна е гамата на използвани технологии по-проекта,

За разлика от характерните строителни проекти, които използват само един вид дигитална технология, като къщи изработени с помощта на 3D Принтери, Къщата DFAB комбинира няколко вида технологии за изработка. Това ни позволява да се възползваме от предимствата на всеки индивидуален метод , както и да тестваме взаимодействието им и да ги изразим архитектурно.

Като допълнение към Mesh Mould процеса, проектът използва 3D Принтери, които работят с пясък, за да създаде Smart Slab структура за тавана и SMART Dynamic Casting. Премахвайки нуждата от куфраж, Smart Dynamic Casting на EHT, е процес, който посредством роботи формира бетона, докато той изсъхва.

3Д_принтиране_бетон

Къщата DFAB

Къщата DFAB ще бъде завършена догодина, през 2018, като строежът вече е започнал със основната част. Триетажната сграда ще разполага с площ от 200 квадратни метра и ще се използва, както за жилище, така и за работно място.

ETH Цюрих продължава да е лидер в дигиталното производство, университетът поддържа редица иновативни изследвания, които включват 3D Принтиране. Лабораторията по инжинерното проектиране и изчисляване разполага с 4D Принтирани тетрахедрони, които могат да се самоизграждат.

Източник:https://3dprintingindustry.com/news/eth-zurich-digitally-fabricating-three-storey-dfab-house-3d-printers-robotic-arms-117313/

Етикети: 3D Принтер, 3D Технология,  3D Модел